Hormoner och peptider inom kroppsbyggnad

Hormoner inom kroppsbyggnad har använts länge och är mycket populära. De viktigaste anabola hormonerna är androgena steroider, liksom tillväxthormon och insulin. Användningen av hormoner gör att du snabbt kan få muskelmassa, bidrar till tillväxt av styrka och utmärkt återhämtning.

Steroider

Androgena steroider är de vanligaste hormonerna inom bodybuilding. Anabola läkemedel kopierar testosteron med sin kemiska struktur och farmakologiska effekt på kroppen. Syntetiska hormoner stimulerar proteinsyntes inuti celler, vilket resulterar i signifikant hypertrofi av muskelfibrer.

Med cykelanvändningen av anabola steroider:

• Minskar återhämtningstiden mellan träningen.
• Den kataboliska funktionen hos kortisol undertrycks.
• Minskar andelen kroppsfett på grund av ökad ämnesomsättning.

Mänskligt tillväxthormon

Somatotropin används för att minska det subkutana fettet och få god muskelmassa. Användningen av hormonet åtföljs av ackumulering av intracellulär vätska, vilket ökar volymen av muskelfibrer. Tillväxthormonets förmåga att öka styrkan i benvävnad, senor och brosk minskar risken för skador.

Användningen av hormonet ökar inte styrka och uthållighet, men låter dig uppnå muskelavlastning. Somatotropin är mycket effektivt, påverkar inte sexuella funktioner, men har en hög kostnad. Tillväxthormon i bodybuilding kombineras vanligtvis med anabola steroider för att uppnå en större effekt.

Insulin

Insulin är ett proteinhormon vars utsöndring stimuleras av glukos, liksom aminosyror och fettsyror. Hormonet är ansvarigt för bildandet av glykogen i vita muskelfibrer, ökar förmågan hos cellmembran att passera aminosyror och makrocelljoner.

Bodybuilding-insulin används på grund av anabola effekter:
• Ökad ämnesomsättning.
• Ökad proteinsyntes.
• Stärka syntesen av nukleinsyror.
• Aktivering av fettsyraoxidation.

Insulin är inte ett dyrt läkemedel som kan köpas på apotek. Huvudbiverkningen av läkemedlet är risken för svår hypoglykemi. För närvarande finns det ingen enighet om acceptabla doser och varaktigheten av insulincykeln.

Alla hormoner inom kroppsbyggnad är förbjudna för användning och har en stark effekt på kroppen. Varje idrottare fattar självständigt ett beslut om användning eller vägran av dopning under träning.

MENU